Джинджифил - 7 Доказани Ползи за Здравето

Пиенето на чай и прахчета от джинджифил в комбинация с мед и лимон има много ползи.Той може да намали възпаленията, свободните радикали и стомашните болки. Тук ще разгледаме 7-те най-големи предимства на джиндифила.

ЗДРАВЕ

Георги Маринов

4/20/2024

Джинджифил - 7-те доказани ползи за здравето
Джинджифил - 7-те доказани ползи за здравето

За какво е полезен джинджифилът?

Освен страхотен вкус, джинджифилът осигурява редица ползи за здравето, на които можете да се насладите под различни форми. Той може да ви помогне да намалите възпаленията, да се справите с болките в ставите, да намалите симптомите на гадене и др.

Какви са 7-те ползи за здравето на джинджифила?

1.Съдържа съставката джинджерол

Джинджеролът, основен компонент на корена от джинджифил. Той има мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие, благоприятства скоростта, с която храната излиза от стомаха и продължава процеса на храносмилане. Консумацията на джинджифил насърчава ефективното храносмилане, така че храната да не се задържа толкова дълго в червата.

2.Облекчава гаденето (дори и при бременни)

Джинджифилът може да бъде ефективен срещу гадене, включително свързано с:

 • Химиотеапия. Експертите, които работят с пациенти, подложени на химиотерапия за лечение на рак, казват, че джинджифилът може да облекчи гаденето след лечението, и то без някои от страничните ефекти на лекарствата против гадене.

 • Бременност. Поколения наред жените са възхвалявали силата на джинджифила за облекчаване на сутрешното гадене и други неразположения, свързани с бременността. Дори Американската академия по акушерство и гинекология споменава джинджифила като приемливо нефармацевтично средство за лечение на гадене и повръщане.

Въпреки че по принцип е безопасно, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да приемате големи количества, ако сте бременна.

Джинджифилът може да не е подходящ по време на бременност за жени, които са близо до раждане, и за такива с анамнеза за спонтанен аборт или вагинално кървене. Той може да е неподходящ и за хора с нарушения в кръвосъсирването.

3. Може да помогне при остеоартрит

Остеоартритът (Osteoarthritis) включва дегенерация на ставите, което води до симптоми като болка и скованост.

В едно проучване се стига до заключението, че джинджифилът може да помогне за намаляване на болката при тази форма на артрит. Участниците са приемали по 0,5-1 грам джинджифил на ден в продължение на 3-12 седмици.

Въпреки това други изследвания не са открили доказателства за същите ефекти.

Важно да се отбележи е, че много от хората са прекратили лечението си, тъй като не са харесали вкуса на джинджифила.

4. Може да помогне за храносмилането

Джинджифилът може да помогне за справяне с лошото храносмилане, като ускорява преминаването на храната през стомаха.

Може да помогне на хора със симптоми като болки в корема, подуване, чувство на прекалена ситост и гадене - без ясна причина. Този тип симптоми често се среща при синдрома на раздразнените черва.

В едно проучване учените установяват, че консумацията на смес от джинджифил и артишок преди основно хранене значително подобрява симптомите на лошо храносмилане при хора с функционална диспепсия (разсторен стомах) в сравнение с приема на плацебо.

5. Може да помогне за понижаване на нивата на холестерола

Високите нива на LDL (лошия) холестерол са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания при възрастни.

В преглед на 26 проучвания, проведен през 2022 г., изследователите установяват, че консумацията на джинджифил значително намалява триглицеридите и LDL холестерола, като същевременно увеличава HDL холестерола.

6. Може да помогне в борбата с инфекциите

Джинджифилът съдържа над 400 естествени съединения и някои от тях са антибактерални. Антимикробните свойства на джинджифила могат да го направят полезен в борбата с бактериални и гъбични инфекции.

Лабораторни проучвания са установили, че той може да бъде ефективен срещу:

 • Staphylococcus aureus (S. aureus), който е отговорен за редица заболявания;

 • Escherichia coli (E. coli), причинител на чревни инфекции;

 • Кандида албиканс (C. albicans), която причинява гъбични инфекции.

7. Може да подобри мозъчната функция и да предпази от болестта на Алцхаймер

Някои изследвания сочат, че 6-gingerol и 6-shogaol - съединения в джинджифила - могат да помогнат за предотвратяване на дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и множествената склероза.

Някои изследвания върху животни показват, че антиоксидантите и биоактивните съединения в джинджифила могат да потиснат възпалителните реакции, които се проявяват в мозъка. Това може да помогне за предотвратяване на влошаването на когнитивните способности.

Чай от джинджифил - рецепта с мед и лимон

Чаят от джинджифил е фантастичен през студените месеци и вкусен след вечеря. Можете да добавите малко лимон или лайм с малко количество мед, за да си направите чудесна напитка.

Торбички за чай от джинджифил се предлагат в много хранителни магазини и съдържат сух джинджифил, понякога в комбинация с други съставки. Тези пакетчета чай се съхраняват добре и са удобни за приготвяне.

Пресният джинджифил има много ползи за здравето, сравними с тези на сушения, но чаят, приготвен със сушен джинджифил, може да има по-мек вкус.

Приготвянето на чай от корени на джинджифил с пресен джинджифил изисква малко повече подготовка.

Как да приготвите чай от джинджифил

Лесно е:

 • Купете парче пресен джинджифил.

 • Отрежете твърдите възли и сухите краища.

 • Внимателно го обелете.

 • Нарежете го на тънки напречни резени.

 • Сложете няколко от резените в чаша или чайник.

 • Залейте ги с вряла вода и ги покрийте.

За да извлечете всички полезни свойства на джинджифила, оставете парчетата да се запарят поне за 10 минути, изцедете половин лимон, добавете 1 лъжица мед и сте готови.

Чай с мед лимон и джинджифил
Чай с мед лимон и джинджифил

Корен от джинджифил срещу джинджифил на прах

И двете форми съдържат всички ползи за здравето от джинджифила. Въпреки че е трудно да се превъзмогне вкусът на пресния корен, джинджифилът на прах е хранителен, удобен и икономичен.

Пресният джинджифил издържа известно време в хладилника и може да бъде замразен, след като сте го обелили и нарязали. Прахът има дълъг срок на годност и е готов за употреба.

Пастата от джинджифил може да остане свежа за около два месеца, когато се съхранява правилно, в хладилника или във фризера.

Трябва ли да приемате добавка с джинджифил?

Добавките с джинджифил не са необходими и експертите препоръчват на тези, които искат да се възползват от ползите за здравето от джинджифила, да го използват в храни и напитки, вместо да поглъщат хапчета с джинджифил, които могат да съдържат други, неописани съставки.

Те посочват, че като цяло индустрията за хранителни добавки не е добре регулирана и за потребителите може да е трудно да се ориентират в количеството, качеството и добавените съставки в предлаганите в търговската мрежа хранителни добавки.

Винаги е препоръчително да проверявате дали състава на хранителните добавки е описан на опаковката. Моята препоръка е да не приемате хранителни добавки с повече от една съставка.

Как да използваме джинджифил с храна

В допълнение към чая, много вкусни рецепти включват джинджифил под формата на прясно настърган или смлян корен от джинджифил, паста от джинджифил или сух джинджифил на прах.

Джинджифилът може да балансира сладостта на плодовете, а вкусът му е чудесен с пикантни ястия, като например пиле фрикасе.

Друг вариант е маринованият джинджифил - деликатни резенчета, които често се сервират със суши. Тази сладко-тръпчиво-пикантна подправка осигурява здравословните компоненти на джинджифила заедно с пробиотичните ползи на киселите храни. В сравнение с други мариновани продукти маринованият джинджифил не съдържа толкова много натрий.

Странични ефекти на джинджифила

Изследванията показват, че джинджифилът е безопасен за повечето хора в нормални количества - като тези в храните и рецептите. Има обаче няколко опасения.

В големи дози обаче той може да предизвика следните симптоми при някои хора:

 • дискомфорт в корема

 • киселини в стомаха

 • диария

 • дразнене на устата и гърлото

Вероятно е безопасен по време на бременност и кърмене, но е най-добре първо да се консултирате с медицински специалист.

По-високите дози, като тези в хранителните добавки, могат да увеличат риска от кървене. Изследванията не са категорични, но хората, които приемат антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта като аспирин и други), трябва да бъдат предпазливи.

Искаш ли да свалиш между 10-20кг за 16 седмици в 4-лесни стъпки ?