Бабини Зъби - Наистина Ли Работи? Научно Обоснован Преглед

Бабини зъби (Tribulus terrestris) е жълто растение, което дава плодове, покрити с бодли. Традиционно е познато като билка с ефект на афродизиак.

4/15/20241 min read

Сника на растението Бабини зъби
Сника на растението Бабини зъби

Изследванията показват, че Бабините зъби може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и холестерола при хора с диабет тип 2.

Много от популярните днес хранителни добавки произхождат от растения, които са били използвани в медицината още от древни времена.

Едно от тези растителни растения е Tribulus terrestris, за което се твърди, че има различни ползи за здравето, включително намаляване на кръвната захар и холестерола, променени нива на хормоните и повишена сексуална функция и либидо.

В тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за това растение, неговите ефекти върху здравето и дали трябва да обмислите консумацията му като хранителна добавка.

Какво представлява билката Бабини зъби?

Бабини зъби или Tribulus terrestris е малко листно растение. Известно е още като pincture vine, гокшура,bindii и козя глава.

Расте на много места, включително в България някои части на Европа, Азия, Африка и Близкия изток.

Както коренът, така и плодовете на растението се използват като лечебни средства в традиционната китайска медицина и индийската медицина.

Традиционно хората са използвали това растение за различни потенциални ефекти, включително за повишаване на либидото, поддържане на уринарния тракт здрав и намаляване на отоците.

Днес Бабините зъби се използва широко като обща здравословна добавка, както и в добавки, за които се твърди, че повишават нивата на тестостерон .

Може да повлияе на здравето на сърцето и кръвната захар

Въпреки че хората често приемат трибулус заради потенциалните му ефекти върху сексуалната функция и тестостерона, той е изследван и за други важни ефекти.

В едно проучване са изследвани ефектите от приема на 1000 mg Tribulus terrestris на ден при 98 жени с диабет тип 2.

След три месеца при жените, приемали добавката, се наблюдават по-ниски нива на кръвната захар и холестерола в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Проучвания върху животни също така показват, че Бабините зъби може да намалят нивата на кръвната захар, да помогне за предпазване от увреждане на кръвоносните съдове и да предотврати повишаването на холестерола в кръвта.

Въпреки че тези резултати изглеждат обещаващи, необходими са още изследвания, преди това растение да бъде препоръчително.

Билката Бабини зъби не повишава тестостерона при хората

Бързо онлайн търсене на добавки с Tribulus terrestris (Бабини зъби) показва, че много продукти, произведени с растението, са насочени към повишаване на тестостерона.

В един преглед са анализирани резултатите от 12 големи проучвания на въздействието на растението върху мъже и жени на възраст 14-60 години. Проучванията са продължили от 2 до 90 дни, а участниците са включвали здрави хора и такива, изпитващи сексуални проблеми.

Изследователите са установили, че тази добавка не повишава тестостерона.

Други изследователи са установили, че Tribulus terrestris може да повиши тестостерона при някои изследвания върху животни, но че този резултат обикновено не се наблюдава при хората .

Трибулус терестрис може да повиши либидото

Въпреки че тази добавка не повишава тестостерона, тя може да повиши либидото.

Някои изследователи са установили, че когато мъже с намалено сексуално влечение са приемали 750-1 500 mg Tribulus terrestris ежедневно в продължение на два месеца, сексуалното им желание се е увеличило със 79 %.

Също така 67% от жените с много ниско либидо са изпитали повишено сексуално желание, след като са приемали добавки от 500-1 500 mg в продължение на 90 дни.

Други проучвания също съобщават, че добавките, съдържащи билката, повишават сексуалното желание, възбудата и удовлетворението при жени с ниско либидо.

Проучванията при мъже с еректилна дисфункция обаче са дали смесени резултати.

Някои изследвания показват, че приемът на 800 mg от тази добавка на ден може да не доведе до ефективно лечение на еректилна дисфункция.

Други доклади обаче показват значително подобрение на ерекцията и сексуалното удовлетворение при доза от 1500 mg дневно.

Макар да изглежда, че Бабините зъби могат да подобрят либидото при жените и мъжете, необходими са повече изследвания, за да се изясни степента на сексуалните ефекти на тази добавка.

Не подобрява телесната композиция или силовите постижения

Активните хора често приемат хранителни добавки с Tribulus terrestris, за да подобрят визията си чрез увеличаване на мускулите или намаляване на подкожните мазнини.

Това може да се дължи отчасти на репутацията на билката като средство за повишаване на тестостерона, въпреки че изследванията показват, че в действителност тя не отговаря на тези твърдения.

Всъщност изследванията са много ограничени и по отношение на това дали растението подобрява визията или силивите постижения при активни хора и спортисти.

В едно проучване е изследвано как добавките с Бабини зъби влияят върху представянето на елитни мъже ръгбисти.

Мъжете приемали добавките по време на петседмична тренировка с тежести. Въпреки това до края на изследването не са установени разлики в силата или телесната композиция между групата приемаща билката и плацебо групата.

Друго проучване установява, че по време на осемседмчен прием на тази добавка съчетана с тренировъчна програма не подобрява телесния състав, силата или мускулната издръжливост повече от плацебото.

За съжаление няма налични изследвания за ефекта на Tribulus terrestris при трениращи жени. Въпреки това е от-вероятно бабините зъби да са неефективни и при дамите.

Други потенциални ефекти

В допълнение към вече обсъдените потенциални ефекти върху здравето, Tribulus terrestris може да има няколко други ефекта върху организма:

  • Баланс на течностите: Това растение може да действа като диуретик и да увеличи производството на урина (16 Достоверен източник).

  • Имунна система: Доказано е, че активността на имунната система при плъхове се увеличава, когато им се дава тази добавка (17).

  • Мозък:Като част от многокомпонентна добавка, Трибулус terrestris може да има антидепресивно действие при мишки (18Trusted Source).

  • Възпаления: Проучване с епруветки показва възможни противовъзпалителни ефекти (19).

  • Облекчава болката: Високите дози от тази добавка могат да осигурят облекчаване на болката при плъхове (20Заверен източник).

  • Рак: В епруветка изследванията показват възможен противораков ефект на Tribulus terrestris (21Надежден източник).

Почти всички тези ефекти обаче са изследвани само при животни или в епруветки, а дори и тогава доказателствата са много ограничени.

Необходими са много повече изследвания, както при животни, така и при хора, за да се установи дали Бабините зъби имат тези ефекти.

Дозировка, безопасност и странични ефекти

Изследователите са използвали голямо разнообразие от дози за оценка на ефектите на Трибулус терестрис.

В проучванията, изследващи потенциалния му ефект за понижаване на кръвната захар, са използвани 1000 mg дневно, докато в изследванията, насочени към повишаване на либидото, са използвани дози от 250 до 1500 mg дневно.

В други проучвания са предписани дози спрямо телесното тегло. Например в няколко проучвания са използвани дози от 4,5-9 mg на килограм (10-20 mg на кг) телесно тегло.

Така че, ако тежите около 70 кг, може да приемате доза от 700-1 400 mg на ден.

Ако се интересувате да опитате добавки с Tribulus terrestris, в Amazon се предлага богат избор.

Saponin в Бабините зъби

Сапонините са химични съединения в Tribulus terrestris и се смята, че те са отговорни за ползите за здравето.

В много хранителни добавки дозата е посочена заедно с процентното съдържание на сапонини, което се отнася до количеството от добавката, съставено от тези съединения.

Обикновено добавките Tribulus terrestris съдържат 45-60% сапонини. Важно е да се отбележи, че по-високият процент сапонини означава, че трябва да се използва по-ниска доза, тъй като добавката е по-концентрирана.

Минимални странични ефекти

Няколко проучвания, при които са използвани различни дози, съобщават за минимални странични ефекти и липса на опасения за безопасността (12Достоверен източник, 22Достоверен източник).

Някои странични ефекти включват леки стомашни спазми или рефлукс.

Проучване при плъхове обаче породи опасения за потенциално увреждане на бъбреците. Освен това е докладван един случай на токсичност, свързана с Tribulus terrestris, при мъж, който го е приемал за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Като цяло повечето проучвания не показват, че тази добавка има вредни странични ефекти. Въпреки това е важно да се вземат предвид всички потенциални рискове и ползи.

Ако искате да използвате Бабини зъби, уверете се, че сте обсъдили подходящата доза с вашия лекар.

Обобщение

Трибулус терестрис е малко листно растение, което се използва в традиционната китайска и индийска медицина от много години.

Въпреки че има дълъг списък с потенциални ползи за здравето, много от тях са изследвани само при животни.

При хора има някои доказателства, че може да подобри контрола на кръвната захар и нивата на холестерола при хора с диабет тип 2.

И въпреки че не повишава тестостерона, билката Бабини зъби може да подобри либидото при мъжете и жените.

Въпреки това, тя няма да подобри телесната композиция или силата при упражненията.

Въпреки че повечето изследвания показват, че тази добавка е безопасна и предизвиква само незначителни странични ефекти, има отделни случаи на токсичност.

Както при всички добавки, преди да започнете да приемате Tribulus terrestris, трябва да обмислите потенциалните ползи и рискове.

Искаш ли да свалиш между 10-20кг за 16 седмици в 4-лесни стъпки ?