Голямата Грешка с Витамин Д3: От колко се нуждаем наистина? (400IU ИЛИ 4000IU)

Витамин D3 (холекалциферол) е основен витамин, който се произвежда по естествен път от кожата след излагане на ултравиолетова радиация, особено UVB, като слънчевата светлина.

ЗДРАВЕ

Георги Маринов

5/8/2024

Витамин Д3 (холекалциферол) е основен витамин, който се произвежда по естествен път от кожата след излагане на ултравиолетова радиация, особено UVB, като слънчевата светлина.

Основно за Витамин Д3:

📌Над 90% от населението страда от недостиг на витамин д.

📌Нуждите от витамин Д дълго време са били силно подценявани от органите за обществено здраве (стар препоръчителен прием на Видтамин Д3 от 400-600 IU).

📌 Актуализираните проучвания сочат оптимален прием на витамин Д3 около 4000-5000 IU = 100-125mcg на ден за повечето хора.

📌 Целевото ниво на серумния (в тялото) 25-хидроксивитамин д трябва да бъде минимум 50 nmol/l. Но някои проучвания показват ползи до 100 nmol/l.

📌 Можете да постигнете оптимална концентрация на витамин Д с 10-30 минути ежедневно препичане на почти цялото тяло при слънце с UV индекс ~3+.

📌 При повечето спортисти, които спортуват на открито, дори и в слънчеви страни, разпространението на дефицита е над 44%.

Защо ни е необходим Витамин Д ?

Витамин Д има много функции в организма, основните от които включват:

 • растеж и здравина на костите

 • имунната функция

 • нервно-мускулното функциониране

 • синтеза на тестостерон

 • регулиране на мускулните контракции

 • превръщане на кръвната глюкоза (захар) в енергия

Недостатъчният прием на витамин Д може да доведе до редица здравословни проблеми, включително:

 • забавяне на растежа при децата

 • рахит при децата

 • остеомалация (загуба на костни минерали) при възрастни и юноши

 • остеопороза (порести, изтънели кости) при възрастни

Колко витамин Д ни е необходим?

Голямата грешка с витамин Д

Нуждите от витамин Д дълго време са били силно подценявани от органите за обществено здраве, което сега се смята за една от най-вредните грешки в съветите за обществено здраве. Много институти за обществено здраве препоръчват дневен прием на витамин Д3 от 400-600 IU, като недостигът се диагностицира само при серумно ниво на 25-хидроксивитамин Д от 20-30 nmol/l.

Мета- анализ показва, че смъртността от всякакви причини намалява до 50 nmol/l, а много организации определят 50 като минимална стойност в наши дни, така че това трябва да бъде минималната цел. След тази точка допълнителното приемане на витамин Д обикновено не носи значителни ползи за здравето

Като цяло на почти за всички хоре без тен се препоръчва да добавят поне 1000 IU витамин Д3 дневно, като броят им може да достигне до 9000 в зависимост от излагането на слънце, телесното тегло, типа кожа, тен и качеството на храната.

Добрата обща доза за добавяне на витамин Д3 е 4000-5000 IU/д = 100-125mcg/д.

Снимка от курс за треньори на Menno Henselmans:https://mennohenselmans.com/

Източници на витамин Д3

Можете да постигнете оптимална концентрация на витамин Д с 10-30 минути ежедневно излагане на слънце на почти цялото тяло с UV индекс ~3+. Точното необходимо време зависи от това колко тъмна е кожата на човека.Колкото по-тъмна е кожата на човека, толкова повече излагане на слънце му е необходимо.

Излагането на слънце трябва да бъде директно, тъй като стъклото и слънцезащитните продукти блокират ултравиолетовата радиация. Солариумите също са ефективни, но тъй като се състоят от ~95% UVA вместо B, е необходимо сравнително повече лъчение, за да се постигне същото синтезиране на витамин D.

Тъй като почти цялото население в напредналите страни не вижда много силна слънчева светлина и има много малко витамин Д в храната (всеки, който твърди, че всяка храна е добър източник на витамин Д, е невежа), това означава, че почти всеки има полза от добавки.

Дори повечето населението, което спортува на открито, има над 44 % недостиг на витамини, да не говорим за процента на хората с неоптимално ниво.

Освен ако не се излагате на достатъчно слънце, за да поддържате тен, е почти сигурно, че трябва да приемате витамин D3.

Най-Доброто Витамин Д3

 • Цена за доза: 0,25 лв. (0,05лв. при ниски нужди)

 • Витамин Д3 за доза: 5.000 IU (125μg)

 • Витамин К2 за доза: 4.000 IU (100μg)

Това е един от най-изпипаните витамин Д3, които съм виждал. Много изследван, с видоко съдържание на Витамин Д3 и К2, които се съчетават перфектно, за да се преодолеят рисковете от заболявания на костите.

Предимства

 • Витамин D3: Висока доза 5 000 IU (125μg) витамин D3 и 100μg витамин K2 MK-7 (K2VITAL с най-малко 99,7% съдържание на All-Trans) на 5-дневна доза (на всеки 5 дни по една таблетка). 180 таблетки в кутия. Внимание: Според проучване на пазара много голяма част от препаратите с витамин К2 не съдържат обявеното All-Trans съдържание. Затова препоръчваме да обръщате внимание на марковите суровини и стойностите на All-Trans, потвърдени чрез лабораторни изследвания.

 • Без нежелани добавки като магнезиев стеарат, ароматизатори, оцветители, стабилизатори, желатин и, разбира се, също така без ГМО, без лактоза, без глутен и без консерванти.

 • Първокласни суровини: Като витамин K2 MK7 използваме висококачествения K2VITAL на Kappa. Kappa Bioscience гарантира съдържание на all-trans от поне 99,7% във всяка партида. Последният лабораторен тест показа 100% съдържание на All-Trans. Някои други препарати съдържаха според пазарно проучване до 70% нерециклируемо съдържание на CIS. Като витамин D ние използваме само високо биодостъпен и лабораторно тестван витамин D3.

 • Произвежда се в Германия в строго тествани и сертифицирани съоръжения със сертификат GMP (Добра производствена практика), отговарящ на изискванията на ISO и, съгласно изискванията на закона за храните, със сертификат HACCP (Анализ на опасностите и критични контролни точки). - -

 • Независими лабораторни тестове за важното съдържание на всички трансмазнини (100% според актуалните анализи), съдържание на витамин К2, съдържание на витамин D3 и, разбира се, на тежки метали, плесени, E. Coli, салмонела и др. За сертификат вижте снимките на продукта.

Vitamin D3 + K2 Depot, 180 Tablets, Premium: 99.7+% All Trans MK7 (K2VITAL® by Kappa) + 5,000 IU Vitamin D3, High Dose and Made in Germany

(от Amazon оценен на 4,6/5 от 17 452 души )

(Amazon спонсорирана връзка)

Рискове от предозиране с витамин D3

Рискът за здравето, свързан с приема на големи дози витамин Д, е много малък.

Въпреки това добавките могат да доведат до прекомерни нива на витамин Д, тъй като заобикалят отрицателната обратна връзка на тялото при естественото производство на витамин Д.

Интоксикацията с витамин Д се проявява надеждно само когато серумните нива надхвърлят 200 ng/mL 25(OH)D, което обикновено изисква прием на над 20 хил. единици витамин Д3.

Тъй като витамин Д е мастноразтворим, трябва да го консумирате с храна, съдържаща мазнини.

Витамин Д2 не е много биологично ефективен при животните, така че е лош избор за добавка.