Аспартам - Наистина ли ни убива ?

Аспартам - е изкуствен незахариден подсладител, 200 пъти по-сладък от захарозата, и обикновено се използва като заместител на захарта в храни и напитки. Той е метилов естер на дипептида аспарагинова киселина или фенилаланин.

Георги Маринов

1/5/2024

Аспартам

Аспартамът (E 951) е изкуствен подсладител. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта и няма горчив вкус, характерен за стевията. Затова се нуждаете от 200 пъти по-малко количество аспартам, за да придадете на храната или напитката си същата сладост. Следователно консумирате 200 пъти по-малко калории. Аспартамът е практически без калории. Аспартамът не влияе на апетита ви, глюкозата или нивата на инсулин и по този начин лесно може да ви спести много калории в диетата ви и да доведе до относително лесно отслабване.

Въпреки това, аспартамът не е много устойчив на висока температура, така че не можете да го добавяте към всяка храна преди да я изпечете или сготвите. Той ще загуби сладостта си. Затова трябва да го добавите към студени продукти или леко да ги затоплете преди да ги консумирате.

Това би било добре, ако аспартамът беше безопасен. А безопасен ли е?

Снимка на утрова със надпис "Колко е вреден АСПАРТАМЪТ?"
Снимка на утрова със надпис "Колко е вреден АСПАРТАМЪТ?"

Вреден ли е апспартама?

Вече чувам гневните натискания на клавишите: "Аспартамът е изкуствен! Разбира се, че не е безопасен! Нищо добро не може да произлезе от консумирането на химия!"

Аспартамът е действително изкуствен подсладител, добавка към храните E951 (E-номер). Тази химично звучаща класификация плаши много хора, но този страх е вкоренен с невежество. Страхът от неизвестното е основен принцип на човешката психология. Има около 1500 други E-номера, от които стотици са изкуствени. Парадоксално, E-номерът е самоудостоверение за безопасност. Той означава, че Европейският съюз е решил, че добавката към храната е безопасна за консумация от хора.

Изскуствен посдладиетел Е951 - наистина ли е канцирогенен?

Въпреки че аспартамът е в тялото ви за много кратко и след това се разгражда до безопасни вещества, той все пак може да бъде вреден по време на краткотрайното си пребиваване в организма ви. Преди да разгледаме научните доказателства, е важно да осъзнаем какво наистина означава "вреден" - токсичност е правилният термин. Много хора мислят, че някои вещества са токсични (вредни), а други не. Това не е така. Всяко вещество е токсично, дори водата. Токсичността често се измерва като определено количество, при което се появяват странични ефекти, в сравнение със средната консумация. Например, LD50 е степен на токсичност, при който организмът има 50% шанс да умре. Когато наричаме вещество вредно, това всъщност означава, че дозата на това вещество, при която изпитвате странични ефекти, не е много по-голяма от нормалното количество. Например, дори малко количество хероин може да бъде много вредно, затова го наричаме токсичен. Все пак трябва да изпиете абсурдни количества вода, за да заболеете, затова наричаме водата безопасна. Едина от най-основните максими на токсикологията е, следното: Отровата е в дозата! Въпросът не е "Аспартамът дали е токсичен?", а по-скоро "Какво количество аспартам трябва да бъде прието, за да се стигне до количество, което може да се приеме за вредно?"

Да сложим токсичността на аспартама в перспектива. Обичайна безлкохолна напитка с аспартам обикновено съдържа 50-125 мг аспартам. Приемът на приемлива дневна доза (ПДД) на аспартам е 40-50 мг/кг, съгласно следните организации:

  • European Food Safety Authority (ESFA)

  • The World Health Organization (WHO)

  • The US Food and Drug Administration (FDA)

  • The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)

  • The Scientific Committee for Food (SCF)

  • The EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food (ANS)

  • + 90 други организации по света.

Дори ако вземем най-високото съдържание на аспартам от 125 мг на кен кола без захар и най-ниската ПДД от 40 мг/кг, жена с тегло 50 кг може да консумира 16 кенчета диетична кола всеки ден без вредна. Ако вървим с ПДД от 50 мг/кг, както FDA счита за безопасно, и Coke Zero с 58 мг на кен, мъж с тегло 80 кг може да консумира 68 кенчета Кола Зеро на ден без вредна за организма. Неизненадващо е тогава, че повечето хора не консумират дори близо до ПДД.

Ако се притеснявате, че вашето потребление на аспартам е може би близко до ПДД, обърнете внимание, че приемлива дневна доза се изчислява, като се вземе най-ниската доза, при която се наблюдават странични ефекти в изследвания (главно на животни, тъй като в човека не са надеждно открити здравословни ефекти) и след това се умножава 100 пъти, за да се избегне грешка. Така че няма шанс за здравословни рискове, докато не консумирате 100 пъти ПДД или повече от 1600 кенчета безалкохона напитка с аспартам. Всеки ден.

Европейската агенция за безопасност на храните има правило, че веществата трябва да бъдат преоценявани всяка година. Това се е случвало многократно за аспартама, и отново и отново те стигат до заключението, че няма причина за безпокойство: аспартамът е безопасен за консумация от хора, включително деца и бременни жени, докато не се надвишава приемът на приемлива дневна доза.

Аспартамът е един от най-изследваните хранителни съставки в света. FDA, често считана за световен лидер в областта на хранителната безопасност, дори е обявила, че безопасността на аспартама е "ясна".

Разбира се, само защото всички тези авторитети казват, че аспартамът е безопасен, поне до АДД, това не го прави такъв. Да разгледаме директно научните изследвания. При хората приемливата дневна дозировка няма връзка с рак, проблеми с храносмилането, диабет, артериални или сърдечни заболявания или преждевременно раждане. Това е заключението на отбор от международни експерти, които бяха поканени от научното списание "Хранителна и химическа токсикология", за да определят безопасността на аспартама. Ако сте скиптични относно мотивите на изследователите, това изследване беше спонсорирано от Италианското асоциация за изследвания върху рака и публикувано през октомври 2013 г.

Множество други обзори на научни изследвания са проучили дословно стотици изследвания с общо над 1 000 участници. Те всички стигат до същия извод: консумацията на аспартам под Приемливата дневна дозировка е безопасна. И отново, това включва рак. Множество изследвания при хора, включително едно с половин милион участници, подкрепят тезата, че няма последователна връзка между консумацията на аспартам и какъвто и да е вид рак. Въпреки това може да се отбележи, че има едно изследване върху изолирани човешки клетки (ин витро) и едно върху мишки, където бяха открити признаци на токсичност при 32-34 мг/кг/ден. Няма доказателства за вредни ефекти от тези приеми в контролирани хумани изследвания, но ако искате да бъдете много предпазливи относно безопасността, 30 мг/кг/ден може да бъде разумен лимит.

С оглед на високо положителния запис за безопасност на аспартам и добре документираните рискове за здравето при прекомерен прием на захар и затлъстяване, за всеки един човек, който се опитва да ограничи приема на захар/калории, е доста иронично да се избягва аспартам.

Извод: Множество изследвания от различни здравни организации постоянно потвърждават, че аспартамът е безопасен за консумация до приемливата дневна дозировка от 40-50 мг/кг/ден, което е еквивалент на поне дванадесет консерви диетична напитка всеки ден. Този прием включва фактор-100 защитен марж.

Все пак, много хора не харесват идеята да консумират "химично вещество", затова нека вникнем по-дълбоко в това, което се случва, когато аспартамът влиза в тялото ви. Тялото ви хидролизира (разгражда) аспартама ефективно и напълно. Веществото е в тялото ви за кратко време и не се натрупва. Аспартамът се разгражда на 50% фенилаланин, 40% аспарагинова киселина и 10% метанол.

Токсични вещества? Не! Всички тези съставки са естествена част от обичайни храни, като домати, мляко, яйца и месо. Оптималният дневен прием на аспартова киселина в диетата на повечето хора е 60 пъти по-висок от това, което може да бъде усвоено от аспартама. За фенилаланина този показател е 35 пъти по-висок. Чаша доматен сок съдържа 6 пъти повече метанол от същото количество безалкохолна напитка с аспартам. Изследвания не са открили токсичност и нито увеличение на плазмените концентрации на метанол, формиева киселина или фенилаланин след консумация на до 50 мг/кг аспартам на ден. Това е еквивалентът на около 17 кенчета диетично (съдържащо аспартам) безалкохолно за 70 кг човек.

Запомнете: Аспартамът се разгражда до безопасни вещества, които се съдържат в много по-големи количество в множество цели натурални храни.

Съдржание на аспартам в доматен сок, яйца и месо е в пъти по-висок от тези в напитките с аспартам.
Съдржание на аспартам в доматен сок, яйца и месо е в пъти по-висок от тези в напитките с аспартам.
Аспартамът е вреден при 1000 кенчета диетична напитка на ден.
Аспартамът е вреден при 1000 кенчета диетична напитка на ден.

Може ли аспартамът да причини вреди на тялото

Някои хора твърдят, че независимо от това, което казва науката, те могат директно да усетят негативни реакции на аспартам, когато го консумират. Те могат да имат главоболие или гадене след като пият диетична напитка с аспартам. И така, може би някои хора имат непоносимост към аспартам, въпреки че повечето хора могат да го консумират безопасно? Екип от изследователи реши да постави това твърдение на тест. Те събраха група самопровъзгласени чувствителни към аспартам хора и ги сравниха с контролната група хора, които не знаеха дали реагират на аспартам или не. След това казаха на субектите, че ще получат аспартам два пъти, докато реално в едната доза им бе даден плацебо (напитка без аспартам), а другата - истински аспартам.

Самопровъзгласените чувствителни към аспартам субекти наистина реагираха негативно на аспартама. Все пак те също реагираха точно толкова негативно на плацебото. Нямаше значителни разлики между приемането на плацебо и аспартам по отношение на каквито и да било симптоми. Изследователите взеха проби от урината и кръвта, за да изучат биохимията и метаболизма на аспартама. Групата от чувствителни към аспартам имаше напълно нормална метаболизация на аспартама. С другими думи, симптомите бяха чист ефект на плацебо: хората, които мислят, че са чувствителни към аспартам, просто реагират психологически на идеята за консумиране на аспартам, независимо дали наистина го консумират. Симптомите са единствено в главата им.

Изследователите също проведоха редица психологически тестове на участниците. "Чувствителните към аспартам" лица имаха значително по-висока чувствителност към стрес и се различаваха от нормата в няколко психологически области, включително начина, по който реагираха на чувствата си.

Ако изпитвате каквито и да е странни симптоми след консумация на аспартам, може би е добро решение да проверите дали просто не сте леко параноични за аспартама и не усложнявате напразно живота си, подсъзнателно самоналагайки симптомите.

О, и ако мислите, че можете да усетите дали нещо е подсладено с аспартам, в това изследване участниците не можаха. Разбира се, определени продукти без захар все още могат да се различават във вкуса си от своите захарни аналози.

Извод: Ако изпитвате остри симптоми след консумация на аспартам, това вероятно е ефект на плацебо. Може би сте толкова отвратени от идеята за консумиране на аспартам, че мозъкът ви предизвиква собствени симптоми.

Аспартам - истината според медиите

Ако изследванията за безопасността на аспартама са толкова впечатляващи, защо чувате толкова често за здравословните рискове на аспартама? Комерсиалните медии избирателно предават новини, които предизвикват силни емоции у хората, особено страх. Има десетки изследвания с плъхове, показващи, че приемът на аспартам е свързан с рак или някакъв друг здравен проблем. Това е същността на тези изследвания - да се определи границата: увеличава се дозата, докато възникнат проблеми, изчислява се еквивалентната доза за човек и се включва защитен фактор от 100 пъти и по този начин се изчислява приемливата дневна дозировка за хората. Никой не чете заглавие, което казва: "Още едно изследване подкрепя ПДД на аспартам." Не! Те казват:

"Много хора смятат, че тези, които гледат новините, са по-информирани от тези, които не го правят. Новините обикновено се фокусират върху престъпността. Така че бихте очаквали, че хората, които следят новините, са по-добре информирани относно престъпността. Противно на очакваното, хората, които гледат новините, са по-зле в предсказването на нивата на престъпност в сравнение с тези, които не го правят: те надценяват честотата на престъпленията, защото медиите показват само лошото. Задачата на медиите е да привлекат вниманието ви. Ако искате обективна гледна точка за нещо, се обрърнете към науката, а не към телевизора. Науката подкрепя твърдението, че аспартамът е безопасен за консумация дори до доста абсурдни нива.

Запомете: Медиите печелят от разпространението на страх и противоречия, а не от истината. В резултат на това хората, които гледат новините, имат изкривен поглед върху престъпността и безопасността на аспартама. Вярвайте в истината, не в новините.

Заключение

Когато нещо звучи твърде добре, за да бъде истина, често това е лъжа. Вещество, което прави нещо толкова сладко като захар, без калории, определено звучи твърде добре, за да бъде истина. Освен това хората често разглеждат 'вкусно' и 'здравословно' като противоположности. Обществото ни кара да вярваме, че диетите винаги вървят ръка за ръка със страдание. Все пак, аспартамът е най-популярният подсладител в света. С добра причина. Безопасните граници са впечатляващи. Стотици хиляди хора, които са консумирали аспартам в клинични изследвания, остават здрави, като правят своите диети по-вкусни. Слава на Бог, с чудесата на съвременната технология, вече можем да подсладим храната си без излишните калории на захарта.

Вече може да хапнете подсладен протеинов сладкиш, без да имате угризения на съвестта.

Насладете му се!

Искаш ли да влезеш във форма за 16 седмици ?