Как да свалим килограми?

Празниците свършиха. Как да свалим килограми успешно през 2024 година?

ХРАНЕНЕ

Георги Маринов

1/3/20241 min read

Как да свалим килограми през новата 2024 година ?

Новата година е време за ново начало, включително и за промяна на хранителните навици и начина на живот. Ако сте решили да свалите килограми, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете целите си:

1. Поставете си реални цели.

Не си поставяйте за цел да свалите 10 кг за 1 месец. Това е нереалистично и може да доведе до разочарование и отказ от диетата. Започнете с по-малки цел, например да замените захарта в кафето с подсладител. Така ще имате добри шансове да постигнете видими резултати, които да задържите.

2. Направете промяна в храненето си.

Основният принцип за отслабване е да сме в калориен дефицит. Това означава да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате. За да направите това, трябва да намалите приема на храни с високо съдържание на калории и ниско ниво на засищане, като сладкиши (със захар), тестени изделия, пържени храни, течни мазини (олио, зехтин и т.н.). Вместо това, фокусирайте се върху консумацията на повече високо протеинови храни (меса, обезмаслени млека, яйца, риба) + поне един плод и/или зеленчук в хранене.

3. Увеличете физическата си активност

Физическата активност е важна не само за отслабването, но и за цялостното ви здраве. Тя помага за изгарянето на калории, подобряването на метаболизма и укрепването на мускулите и ставите. За да отслабнете, се стремете да имате поне 30 минути умерена физическа активност всеки ден и поне 2-3 тренировки с тежести всяка седмица.

4. Бъдете търпеливи.

Свалянето на излишните килограми отнема време и усилия. Не очаквайте да видите резултати веднага. Бъдете търпеливи и се фокусирайте повече върху това да придобиете повече полезни навици.

Ето някои конкретни съвети, които можете да следвате:

1. Пийте много вода (3-5 литра/ден). Водата помага за засищане и подобрява метаболизма.

2. Яжте в малък интервал от време. Това ще ви помогне да приемате по-малко калории.

Пример: Пропуснете закуската и се опитайте да се храните в интервала от 14:00 до 22:00. (6-8 часа хранителен интервал)

3. Яжте бавно от по-малки съдове и дъвчете добре храната си. Това ще ви помогне да се чувствате по-сити и по-добри в опазването от емоционално преяждане. Шоколадът не е средство за успокояване на нерви.

4. Консумирайте поне 1,5 протеин/кг/ден.

Пример за жена 60кг: 1,5 Х 60 = 90г протеин на ден, което прави по 30г протеин на хранене. Това се равнявна на 150г пилешко, 200г извара, 300г белтък (от яйца).

Ако следвате тези съвети, ще сте на прав път към постигане на топ форма.